Ovčákův koláč
Zapečené brambory s mletým ( Ovčákův nákyp)
původní název zní „ Shepard pie“. Pie sice v překladu znamená
koláč, buchta, piroh, závin, ale ani jedno mi k tomu nesedí. Nejraději
bych to vůbec nepřekládala, ale můj vlastenecký manžel pronesl:
„ Jsme Češi, tak
používej, prosím tě, český název. Navíc já anglicky nemluvím, mluvím německy!“
Usoudila jsem, že má vlastně pravdu, koneckonců já tvrdím,
že čeština je jeden z nejkrásnějších a nejdokonalejších jazyků, a tak jsem
tomuto anglickému jídlu dala název, jaký jsem dala.
Kdysi jsem jídlo ochutnala u známé, která se provdala za
Angličana a byla to dobrota! Možná už i proto, že při svých pobytech
v Anglii jsem si opět potvrdila, že jestli je nějaká kuchyně skvělá,
úžasná, chutná a i poměrně zdravá…je to česká kuchyně!
Nyní však zpět od naší úžasné atd. kuchyně k ovčákovu
nákypu.
Co potřebujeme. Začnu tím, co dělám nejméně ráda. Dáme vařit
brambory ve šlupce, které ještě horké oloupeme a „ nakňafáme“ ( krásný
nespisovný výraz, požívaný pro nakrájení, rozmačkání brambor). Mezitím, kdy se
brambory vaří, si připravím mleté maso.
Pozn. tento recept mám ráda i proto, že si ho každý podle
chuti může přizpůsobit, protože v původním receptu je maso hovězí nebo
skopové, ale skopové u nás zrovna „nefrčí“ já zas na rozdíl od chlapců nemusím
hovězí ,z toho důvodu nejčastěji nechám
namlít vepřové plecko.
V hrnci na oleji osmahnu cibulku, nadrobno pokrájenou
mrkev a orestuji, přidám mleté a opět může fungovat naše fantazie. Ideální je
když můžete zakoupit přímo směs určenou na shepard pie. Tu já většinou nemám,
proto si udělám bešamel, který vmíchám do osoleného, opepřeného mletého. Teď mi
zbyla zakysanka, tak místo bešamelu jsem přidala ji. A protože už je čerstvá
pažitka a petrželka přidám i bylinky, kdo má rád další koření a bylinky není to
problém.
Do máslem vymazaného pekáče dám směs, a na to rozšťouchané
brambory a dám zapéct. Původní recept jsem ještě počeštila tím, že na brambory
přidám nastrouhaný sýr, i když je lepší nastrouhat ho do misky vedle, protože
někdo zrovna nemusí mít na sýr chuť, tak proč si ji kazit!
Když je vše zapečeno, porce na talíři, k tomu saláty,
nakrájená syrová zelenina, kyselé zelí, nakládané okurky, vhodné pití, není na
co čekat. Jde se jíst!
P.S.
Na otázku kolik čeho. No… zaleží na hladu, jestli chcete,
aby něco zbylo, jak velký pekáč použijete. Proto asi nejlépe po werichovsku:
přiměřemě…přiměřemě…
Komentáře
Okomentovat