Hurá, začalo období domácího kysaného zelí (8.12.2019)
Každá rodina má své tradice a některé se drží po generace.
Vzhledem k tomu, že většina členů rodiny ráda dobře jí, věky prověřené
recepty se nemění.
Jedním z nich je domácí kysané zelí. Nakládá se už koncem října, aby bylo ke
konzumaci, když nastává čas vánoční.
Zelí nakládá moje máti a otcem a
je to jejich společný rituál. Musím počkat, až se jednoho října pohádají a
přizvou mě, protože jen tak se dozvím recept.
Naše kysané zelí miluji a chlapci též, a to je také ten
důvod, proč zelňačku a segedínský guláš vařím jen podobu, kdy je domácí
zelí.
Zelňačka
Postup je opět po werichovsku, tj. přiměřeně.
Podle toho jaké potřebuji množství, tolik dám vařit brambor.
To samé se týká počtu klobás ( teď záleží na každém, kdo co má rád, typ klobásy
se rozhodující, já potřebuji takovou tu akorát,aby nepřehlušila chuť. Navíc je
třeba klobásy označit, aby je NĚKDO, kdo se vrací z tahu „nesežral“.
Brambory se vaří a vedle v hrnci na zpěněném sádle
restuji cibulku, přidám sladkou papriku, drcený kmín a nakrájenou klobásu.
Když to chytne barvu, zapráším hladkou moukou a po chvilce
míchání podleji vodou. Koneckonců vodou podlévám vždy tehdy, když je třeba.
Přidám uvařené
brambory, podleji vodou a povařím, hlídám konzistenci, chlapci mají rádi
zelňačku, kde tzv. stojí lžíce.
Nakonec osolím, přidám majoránku a petrželku…. A dám na
stůl….málokdy zbude…
Komentáře
Okomentovat