Fandím Velké Británii….alespoň v něčem/Cihelna | Glosy

Fandím Velké Británii….alespoň v něčem

Úterý v 15:07 | Cihelna |  Glosy

Od 1. 2.2020 se Velká Británie stala opět "nezávislým státem". Zbavila se monstra jménem EU.
Zdá se vám věta jako jako "žvást" ? Asi jak pro koho. Koneckonců máme právo svobodně vyjádřit svůj názor, takže "žvanit" si můžu, co chci.
Na počátku byla skvělá myšlenka o skvělé spojené Evropě, na konci paskvil. Na začátku slova o demokracii a svobodě, ale teď? Jak může být něco demokratického, když tam sedí a rozhodují komunisti, možná proto, že je celý EU parlament nalevačku, vždyť jen záchvěv pravičáctví tu vzbudil hysterii. Politici, kteří mají na svědomí celou společenskou situaci v Evropě. Trochu mi to připomíná appeasement v 30.letech 20. století a jen se modlím, aby to nemělo stejné následky.
Navíc se spíš chová jako organizace s mottem: my rozhodujeme, koho přijmeme, my rozhodujeme, koho vyloučíme, ale je nepřípustné, aby ses ty sám rozhodl! Stává se z ní monstrum, kde jsou si na papíře všichni rovni, ale v reálu jsou si někteří rovnější, zapomíná na hodnoty budované jednotlivými státy po staletí. Podceňuje jejich starosti a obavy.
Netvrdím, že odchod Británie nepřinese nějaké těžkosti, ale jde přeci o jinou věc. Jde právě o ty vznešené ideály, které vykřikuje EU do éteru. Jde o to, že Británie se rozhodla pro odchod z EU, ne spáchat vlastizradu. Její odchod mi totiž připomněl snahy Katalánska o to samé, jen v rámci Španělska. Tenkrát jsem si pokládala otázku, kampak se ztratilo právo na sebeurčení, demokracii a svobodu. Někam asi zapadlo a EU v té době asi přišla o hlas, protože nebyla slyšet. A jaké štěstí má Británie, která je v "trochu" jiné pozici. Také si říkám, že pochybnosti o fungování tohoto "kočkomyšopsa" měla už tenkrát, a proto si nechala svou starou dobrou libru.
Teď možná bude chvíli jako na houpačce, ale to se časem uklidní, něco se vrátí do starých kolejí a něco si musí vyjet koleje nové. Taky doufám, že ukázala dalším státům cestu, jak si zachovat svou identitu, jedinečnost a stavět na nich svou budoucnost bez podléhání vlivu komukoliv.
Velká Británie, ať se ti daří!!!

Komentáře

Oblíbené příspěvky