Tatarák (nevhodný článek pro ty, kteří nejedí maso)
„Tak na co máš chuť?“ ptám se synka, „ co si dáme dobrého?
Tátovi je to jedno, máme volnou ruku.“
„Tatarák! Už teď se na něj těším, hlavně objednej maso a
dost.“
„No počkej, počkej, hraješ v sobotu nebo
v neděli?“
„Šišmarjá, v neděli, takže bitte, nezapomeň objednat
dost masa. V pátek mi trénink končí brzo a táta mě přiveze, večeři můžeme mít v půl sedmé. A ať už
nikdo nejí chleba, na topinky je nejlepší den starý.“
Chlapec, jakmile jde o jídlo, které má rád, je neskutečně
„püntlich“ na jeho kvalitu a přípravu, když má chuť, on je šéf v kuchyni (
já ho nechám, bude se mu to hodit. Navíc stejně jako já, jí i očima).
Tatarák si děláme jako chuťovku párkrát do roka, a je to
pastva pro oči. Na stůl se dají všechny přísady, a korunou všeho jsou talíře
s jemně upravenou hovězí svíčkovou, kde se
uprostřed tetelí čerstvé vajíčko
„od šťastných slepiček“. To není žádný
vtip. Můj kamarád odmítá jíst kupované vejce a za tím účelem pěstuje pár
slípek. Holky se mají skutečně jako ve slepičím ráji, neboť dbá na to, aby
nesnášely vejce ve stresu ( upozorňuji, že kamarád, je úspěšný podnikatel a
tvrdí, že na své malé farmě je skutečně svobodný, a proč ne, každý máme něco,
my třeba od něho vejce k tataráku).
To je recept chlapců manžela. Já svůj tatarák dělím na
zimní a letní. Nemusím vajíčko, ani
worchester, ani některé další přísady. Nejvíce si pochutnám na mase, do kterého
přidám sůl, pepř
a bylinky, v zimě sušené, ale v létě směs čerstvě
nasekaných a to je bomba!
I topinky, které dokreslují celou tabuli, jsou dvoje, na
sádle pro chlapce, suché pro mě.
A pití? Jak jinak než správně vychlazené pivo, pro mě spíš
hořké, pro nezletilce opět voda, ale tu můžu i já.
Pomalu si vychutnáváme každé sousto a já cítím, jak se mi po
těla vlévá síla.
Komentáře
Okomentovat