Ořešák královský (Juglans regia)
Ořešák královský
(Juglans regia)
Strom hodný svého
jména.
Pokud je ořešák zasazený na vhodném místě, skutečně působí
se svou korunou vskutku královsky.
A královsky se svému pěstiteli
také dovede odměnit. Jeho majestátná koruna v létě poskytuje příjemné
posezení ve stínu i během těch nejteplejších dnů. Je uklidňující, když vidíte,
jak pod stromem odpočívají při siestě nejen vaši blízcí, ale i lidští a zvířecí
přátelé. To ale už mluvíme o době, kdy
je strom v plné síle. Ořešák totiž poskytuje své dary ještě dříve.
Můžeme sbírat už
mladé listy. Listy jsou vůbec velmi užitečné, jsou potřebné při poranění,
vytahují hnis, anebo je můžeme využít jako přírodní barvivo. Vím, že moje babička
listí vždy pečlivě shrabala, protože prý tam, kde jsou, nelezou myši.
Ovšem největším darem jsou samotné ořechy. Vždyť se při
jejich sbírání klaníme ořešáku královskému jako králi. A Co se nejrychleji sní?
Samozřejmě ořechy, pokud je někdo naloupe. Také veškeré vánoční pečivo
s ořechy nebo když se upeče ořechová bábovka, závin atd. Vlastně cokoli je s ořechy, tak v rodině platí, že kdo zaváhá, „nežere“.
Přímo božská mana
jsou ořechy s dalším sušeným ovocem. Další důkaz přírody, jak je moudrá a
ví, co udělá dobře naší nervové soustavě.
No a pokud máme
potíže s trávicí soustavou a jsme zletilí, je velmi lahodné vyrobit ořechové
víno, destilát nebo likér. Navíc jejich výrobu opět odestírá tajemství
rodinných receptů. Já ty své zděděné také neprozradím. Snad jen to, že u likéru
jsem u vzorku 15, a zdá se, že nejsem u konce.
Ale přiznám se, že se škodolibě bavím, když dělám ochutnávku, jak se
každý snaží uhádnout přísady. Dělá mi dobře, že jim chutná a navíc nic
neuhádnout. J
Poznatků o ořešáku bych mohla napsat možná víc, ale to, co
je uvedeno, dostatečně dokazuje, že si ořešák své královské jméno zaslouží.
Komentáře
Okomentovat