Ořešák královský (Juglans regia)











Ořešák královský (Juglans regia)
Strom hodný svého jména.
Pokud je ořešák zasazený na vhodném místě, skutečně působí se svou korunou vskutku královsky.
 A královsky se svému pěstiteli také dovede odměnit. Jeho majestátná koruna v létě poskytuje příjemné posezení ve stínu i během těch nejteplejších dnů. Je uklidňující, když vidíte, jak pod stromem odpočívají při siestě nejen vaši blízcí, ale i lidští a zvířecí přátelé.  To ale už mluvíme o době, kdy je strom v plné síle. Ořešák totiž poskytuje své dary ještě dříve.
 Můžeme sbírat už mladé listy. Listy jsou vůbec velmi užitečné, jsou potřebné při poranění, vytahují hnis, anebo je můžeme využít jako přírodní barvivo. Vím, že moje babička listí vždy pečlivě shrabala, protože prý tam, kde jsou, nelezou myši.
Ovšem největším darem jsou samotné ořechy. Vždyť se při jejich sbírání klaníme ořešáku královskému jako králi. A Co se nejrychleji sní? Samozřejmě ořechy, pokud je někdo naloupe. Také veškeré vánoční pečivo s ořechy nebo když se upeče ořechová bábovka, závin atd. Vlastně cokoli  je s ořechy, tak  v rodině platí, že kdo zaváhá, „nežere“.
  Přímo božská mana jsou ořechy s dalším sušeným ovocem. Další důkaz přírody, jak je moudrá a ví, co udělá dobře naší nervové soustavě.
No  a pokud máme potíže s trávicí soustavou a jsme zletilí, je velmi lahodné vyrobit ořechové víno, destilát nebo likér. Navíc jejich výrobu opět odestírá tajemství rodinných receptů. Já ty své zděděné také neprozradím. Snad jen to, že u likéru jsem u vzorku 15, a zdá se, že nejsem u konce.  Ale přiznám se, že se škodolibě bavím, když dělám ochutnávku, jak se každý snaží uhádnout přísady. Dělá mi dobře, že jim chutná a navíc nic neuhádnout. J
Poznatků o ořešáku bych mohla napsat možná víc, ale to, co je uvedeno, dostatečně dokazuje, že si ořešák své královské jméno zaslouží.

Komentáře

Oblíbené příspěvky