Konečně....

 Musím se škodolibě přiznat, že už jsem se tak dlouho sarkasticky nezasmála jako za poslední dva týdny.  V prvním případě, jako spolužijicí s fotbalisty, majíc na rtech ono známé, že boží mlýny melou sice pomalu, ale jistě, a v druhém, že konečně průser, který možná naštve zdravé jádro národa bez rozdílu věku, pohlaví atd.

Musím říci, že se těším na 17. listopad. Už jsem někde psala, že mě mrzí, že si nepamatuji jméno Čechošvýcara, který nadšeným Čechům oznámil, že ekonomická obroda nebude problém, ale morální obroda bude trvat 30-40 let, tj. jednu generaci. Tenkrát jsem se pohoršovala, okouzlena jako mnoho z nás panem Havlem, OF atd.  Nechápala jsem dědečkův a babiččin odstup, přičítala jsem to jejich stáří a tomu, že nerozumí situaci. Teď však doufám, že schůzka neschůzka je poslední kapka v trpělivosti národa.

Trvalo mi 10 let, než jsem jejich trpké úsměvy pochopila, trvalo mi dost dlouho, než mi skutečnosti otevřely oči, a zjistila, jak autor absurdních dramatických dramat, Václav Havel, zinscenoval svůj „majstrštik“ na jevišti zvaném Česká republika.

Je 31 let po tzv. sametové (socialistické) revoluci, kdy se skutečně komunistům podařilo, sametově přeměnit svůj ukořistěný a získaný majetek na  legální, vyhnout se jakémukoliv potrestání za dobu jejich totalitní diktatury. Je 31 let po oné události  a v čele státu  je  prezident, který  byl v KSČ, o premiérovi ani nemluvě a vláda vládne s podporou komunistů….. Možná má národ dost těch „osudových osmiček a devítek a chce se skutečně pokusit o právně silný na demokratických základech postavený stát, kterému jde o ty  občany, kterým záleží na budoucnosti republiky.

Tak jsem zvědavá, v čem se pletu a v čem mám pravdu.

Komentáře

  1. Jenže knedlíkáři zůstali knedlíkáři i za těch 31 let.
    Orwel je stále platný.
    Smutné, přesmutné.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Orwela by si lidé méli rychle přečíst...než bude progresivisty a dalšími neototalisty zakázán

      Vymazat
  2. Moje generálka v době sametu vždy u televize pravila ...bože, zas tam cintá ten kurevník.
    Já se musím přiznat, že toto doceňuji až nyní, skoro v jejím tehdejším věku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To doceňuje mnoho lidí, navíc jsme patřili k mladé a bohužel nadšené nezkušené generaci, která se lehce nadchla pro změnu, z pohledu našeho mládí jsme některé souvislosti ani nemohli vidět a vědět. Moje teta mu také neřekla :)))

      Vymazat
  3. Naše republika je naprogramována na 20-leté a 30-leté intervaly. Jako binární kód v informatice. 30-20-20-30.
    1918 - vznik republiky
    1948 - znárodnění (po 30 letech)
    1968 - okupace sovětskými vojsky (po 20 letech)
    1989 - sametová revoluce (po 20 letech, rok zpoždění)
    2020 - rok ZMĚNY (po 30 letech, rok zpoždění).


    OdpovědětVymazat
  4. Možná je náš lev už unavený a začíná nám časově pokulhávat :(

    OdpovědětVymazat
  5. Jenze ti co v KSČ zbylí, nejsou ti nejhorší... A třeba na ministerstvem bylo komu istuskoro 100 procent, a na vsech úřadech.. A i kdo tam nebyl v KSČ tak asi nebyl žádný disident, eufemisticky řečeno...

    OdpovědětVymazat
  6. Já si nedělám iluze, že by dnešní politici byli lepší než dřívější, každý myslí na sebe, na svou kapsu.
    Komunisti jsou dnes neškodní a možná už ani v příštích volbách nepřekročí 5 % a zmizí v historii. A vlastně, jak píše Ian Dury, ti, kteří tam zůstali, jsou ti lepší, protože kariéristi už dávno přeskočili do lepšího výtahu k moci.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky