Velikonoční krmení „šelem“

 Velikonoce jsou pomalu za námi a s tím i tradiční rodinné zvyky. Vzhledem k tomu, že se Velikonoce slaví na jaře, „oslavujeme“ je především prací a fotbalem. Prací na zahradě já, fotbalem mužská část osazenstva. Jsou však zvyky, které si nenechá ujít nikdo. Tím je, jak jinak než velikonoční kuchyně. Velikonoční jídla mají ještě jednu věc společnou, a to že v každé rodině se jedno jídlo může dělat podle úplně jiného receptu a chutě.

Jak jsem říkala, v každé rodině je to jiné. Např. já jsem skoncovala se zvykem péct beránka od té doby, co byl vždy po tři roky ráno bez hlavy a zadku a nikdo přitom nic nesnědl. Avšak bez jiných jídel bychom si velikonoční menu neuměli představit. Letos bylo přáním upéci králíka s krkovicí na cibuli (jedna z přítelkyň chtěla kuřecí, nechápu) s kynutým a bramborovým knedlíkem.

 

      Pekly se samozřejmě mazance

a dělala se velikonoční nádivka. 
Vzhledem k tomu, že se snažím zpracovat vše, aby nic nezbylo,  kosti, které zbyly z uzeného, jsem vyvařila a s jarními bylinami a rozklepnutým vejcem uvařila polévku. 
Vše „šelmami sežráno“.

 A tak se dnes vracím k zeleninovému salátu a zbylým opečeným bramborům.

Komentáře

  1. A sehnala jsi čerstvé kopřivy do nádivky?
    Milostivá dává do uzené polévky kroupy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 😂kopřivy? V zadní části zahrady je kopřivový ráj. Vyvařené kosti byly spíš vývar, přidává se do ní pak opečený chleb na sádle.

      Vymazat
    2. Opečený chléb mám rád v česnečce.

      Vymazat
    3. Přesně tak, na rozdíl od hrachovky či čočkovky kam patří opečený rohlík nebo houska :)

      Vymazat
    4. Off šem toustovému chlebu od jedné nejmenované firmy se vyhýbám.

      Vymazat
    5. To se nedivím, s panem manželem se pomalu vracime ke kořenům, chce obnovit udírnu, myslím, že bude chtít i pec😊

      Vymazat
    6. Pec se v této době bude rozhodně hodit.

      Vymazat
  2. V detsgvi jsme vzdy sbirali se sestrou kontryhel do nadivky..Ten tam byt musel, kdybychom ho, pri breznovychbterminech Velikonoc, museli hledat div ne pod lupou..

    OdpovědětVymazat
  3. U nás by beránkem nikdo nepohrdl, ani kdyby byl celý :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, beránek byl v ohrožení hned,jakmile byl vytažen z trouby.

      Vymazat
  4. Také jsem jednou navrhl udělat kuře vedle uzeného, samozřejmě se zelím a knedlíkem. Luxus. Mimo jiné králíka miluji, jenže ti kreténi z EU zařídili, že se prodává jen bez hlavy a bez vnitřností.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky