Objevování Ameriky pokračuje, tento krát v českém zemědělství.

 

 Na úvod chci říci, že článek se mi zdál zajímavý, jen jsem se občas musela trpce usmát.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-nejvetsi-zmena-krajiny-od-kolektivizace-ted-je-sance- expert-rika-proc-186969

Vzpomínám si, jak jsem se vždycky tvářila, když mi dědeček vyprávěl o tom, jak náročné bylo získat maturitu a že člověk skutečně muset znát, co bylo třeba. Teď ho plně chápu, maturita?!  Myslím, že škol, které se mohou pyšnit tím, že jejich studenti mají všeobecné povědomí a můžete se s nimi pobavit v základě o čemkoliv.

A tak jen pro zajímavost nabízím náhled do závěrečné práce mého pradědečka, téma: Organizace statku č.p. 31 v roce 1890




Komentáře

  1. Nádherná práce. Myslím že dnes jako kdysi platí, že dobrý v oboru může být jen ten, co se nepřestává stále učit. Dnes je toho jednak více a druhak není jasné ze kterého vlastně oboru. Zemědělec nevystačí s pěstováním, potřebuje chemii, obsluhu strojů (což do budoucna znamená programování), musí umět podat žádost o grant, svoje výrobky propagovat... A naše školství jde spíš opačným směrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou. I když s tím školstvím.... měla jsem stejně jako moji kluci štěstí na učitele praktiky i takové, kreří by měli vrátit diplom, bohužel místo vykopnutí z oboru se vykopli nahoru. A jak víme, ryba smrdí od hlavy.

      Vymazat
  2. Však se i ty předměty tenkrát jmenovaly příhodněji -> Zemězpyt, Silozpyt; zajímavý je i Lučbozpyt - blíže https://books.google.cz/books?id=mj1FAAAAYAAJ&pg=PA4&lpg=PA4&dq=lu%C4%8Dbozpyt&source=bl&ots=3h61sEv-sq&sig=ACfU3U0j9ogaWOKkHZU5-xkhmUzyk_42aw&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwjE6_yG4u31AhVehf0HHZPlD-QQ6AF6BAgCEAM#v=onepage&q=lu%C4%8Dbozpyt&f=falseiz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lučba archaismus, v dnešní češtině chemie, historická gramatika a vyvoj češtiny, to byly fakt chuťovky. Ale s odstupem času to vlastně byly zajímavé přednašky :)

      Vymazat
  3. Dědeček si s textem vyhrál, nádherné je to kaligrafické písmo. Máš dobré geny :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 😊 To je pradědeček, rok narození 1872. Jeho práce se zabývá organizací statku v roce 1890, jen nevím, zda pro svou práci nepoužil data starší než rok, kdy ji dokončil.Ale někde je jeho tablo, tam by mohl být rok.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky