Dopis pro Pepika Hnátka

 


Drahý Pepiku,

nedávno jsem byla po několika letech na fotbalovém utkání, a byla jsem překvapena. Myslela jsem si totiž, že docela dobře znám pravidla kopané, ale opak je trpkou pravdou. Ne, že bych o některých nových pravidlech nic netušila, konec konců, vždyť o jejich implantaci do hry tu je snaha už hezkou řadu let, ale zdálo se mi, že před pár lety byla odmítnuta. Pravděpodobně se však mýlím.

 Tak tedy z mého pozorování jsem usoudila, že v dnešní kopané už nemusí proti sobě nastoupit dva týmy o jedenácti hráčích, ale že za jeden tým může hrát až patnáct hráčů, z toho čtyři  musí být týmem najati a odměněni.

Tito hráči podléhají jiným pravidlům a tresty ze hry se na mě vůbec nevztahují. Musí být označeni jinými dresy, a v poli je jen jeden, nekope do míče, ale přerušuje hru vždy píšťalkou, když hrozí ohrožení branky nebo vstřelení gólu jeho týmu. Ostatní tři jsou mimo hřiště, kde mají své dané pozice. Dva se mohou pohybovat podle postranních čar a musí mít v rukou praporky, jejich úlohou je, aby ho vždy včas zvedli, když se blíží nebezpečí na jejich branku. Čtvrtý sleduje hru z tribuny a má k tomu zařízení, které zaznamenává hru. Pokud dojde ke spornému okamžiku, rozhoduje ve prospěch svého týmu navzdory záznamu.

Pokud tým najme tyto hráče, má vítězství téměř jisté.

Pro jistotu je dobré najmout hráče se zkušenostmi, ideálně takové, kteří jsou ve hře tak dobří, že jim bylo na určitou dobu zakázáno hrát. Asi aby si odpočinuli, neboť po uplynutí odpočinku naskakují opět do hry a mohou ještě více uplatnit své zkušenosti.

I když jsem si všimla, někdy tito hráči hrají jako třetí tým a vlastně o nich nikdo ani neví. To je potom skutečný fotbal s pravidly, jak to má být a za výhru, či prohru si mohou sami hráči.

Zvláštní… nemohu si vzpomenout, jestli jsem někdy na takovém zápase byla?!

Takže se vrátím ke své otázce. Před pár lety údajně měla proběhnout očista této hry, což by znamenalo zákaz najmutí těchto hráčů, ale asi k tomu nedošlo. Nemýlím-li se.

Asi opět přestanu chodit na zápasy a nechám si je jen převyprávět, nebo na mě mrknu ze záznamu. Beztak v TV nic nedávají.

Ale kdybys mi to s tím pravidlem angažování extra hráčů vysvětlil, byla bych ti vděčná.

S pozdravem

rozmrzelá fotbalová matka

Komentáře

  1. Na fotbale jsem byla jen jednou v životě. Na Baníku v Ostravě. Není o co stát. Člověk pomalu nedohlédne, co se přesně děje na hřišti, z každé strany mu do ucha řve někdo jiný povzbuzující pokřiky a když je po zápase, při kterém mnohdy nepadne ani jedna branka, ještě je rád, když ho při odchodu ze stadionu nezbijou chuligáni, že fandil někomu jinému než oni. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si fotbalu užila víc než dost a musím ŕíci, že chování některých jedinců či skupin v něm je trpkým obrazem i odrazem současné společnosti.😟

      Vymazat
    2. Jj, tak řesně to je a nejen ve sportu!!!

      Vymazat
  2. V pravěkých dobách se hrálo bez rozhodčích a hráči si to soudcovali sami.
    A VAR, ten čtvrtý vzadu, podle mne k ničemu není, jedině snad na posouzení ofsajdu.
    Jsem zvědav kdo jako první (podobně jako císař Augustus) zvolá: VARe, VARe, vrať mi moje orly....

    OdpovědětVymazat
  3. Ostatně, je to už dlouho co se olympijské heslo přeměnilo na:
    Není důležité zúčastnit se ale vyhrát!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj.Vyhrát … za pár let zjistit, že jsi dopoval….tak vrátit. Divnosvět:(

      Vymazat
  4. No,my obcas chodime na zapasy mistnich klubu, kde to snad tolik nekvete...A jinak, kdyby to kvetlo jenim ve fotbale, bylo by to jeste dobre...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tě zklamu, čím níže, tím více rozbujelá květena

      Vymazat
  5. Strávila jsem na fotbale s Druhorozeným 8 let. Po odchodu (násilném) muže, se divám jen na MS a ME.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po posledním zápase byl Mladší naštvaný tak, že se zdálo, skončí s fitbalem. Hráli totiž v devíti, člen třetího týmu jim vyloučil dva hráče už v 1. půli…

      Vymazat
  6. Smutně pravdivé, ti neviditelní hráči dovedou výsledek zařídit. Poslední dobou je zajímavé, jak Sparta už několikátý zápas (myslím čtvrtý) dosáhla vítězství díky penaltě odpískané snad v 10. minutě prodloužení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzniklo i nové názvosloví a mudrosloví: soft penalta by se v prodloužení pískat neměla.🤯

      Vymazat
    2. To Sparta opravdu umí a uměla:)

      Vymazat
    3. Já jsem zaznamenala zase, že už není ofenzivní obránce , ale wing back :/

      Vymazat
  7. Autorské psaní! ... Super, moc vtipně napsané, jenže bohužel je to trpká pravda ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, vždy mě potěší, že to, co napíši, někoho pobavi, zaujme, když mou parketou je spíš trpký reálný život )

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky