Včera 8. 5. byl státní svátek

 

Včera 8. 5. byl státní svátek, Konec 2. světové války v Evropě či Osvobození Československa od nacismu.

 Musela jsem se při běhu trpce zasmát nad poznámkou kolemjdoucích s dětmi a psy, když konstatovali, že… cituji:,,….eště že je covid a sou zavřený krámy, protože je ten svátek a byly by stejně zavřený a nemohli bysme do nákupáče…“

Někdy tak přemýšlím, zda by pro člověka odborný název homo sapiens neměl být udělován a při narození bychom neměli být jen homo, nebo homo diletantus a teprve s nabýváním znalostí, dovedností a zkušeností bychom mohli požádat o jeho změnu na homo sapiens, tedy na člověka moudrého.

Je to smutné, ale i já jsem se teprve pod nátlakem dozvěděla od synků, co že to bylo za datum. Neboť po jejich rádobyvtipných odpovědích typu, sobota, či kdo s kým hraje dnes fotbal, jsem zavrčela, že pro debily a historické ignoranty jídlo nemám!!!

Zvláštní jak se jim díky řízkům a bramborovému salátu vrátila paměť, dokonce se i předháněli, kdo mě udiví svými znalostmi a osobnostmi víc. Přitom se nedalo nevšimnout, jak řízky a salát rychle mizí.

A tak si opět po roce vyslechli, co je válka za svinstvo a že v ní není ani vítězů, ani poražených, protože trpí všichni na obou stranách a umožňuje jen zrod ještě většího zla, a je to o to horší, že v době míru. Po1. světové to byl fašismus a bolševismus a nacismus, po druhé komunismus a různé typy diktatur.

Nevím, nevím, zda dobře na své jedince působím, ale příští rok jim to raději zopakuji.

Neboť kdo nezná historii, je odsouzen k tomu si ji znovu prožít.

 

Komentáře

  1. A zdalipak potomci vědí, že recept na řízky přivezl do Vídně (a potažmo i do zemí koruny české) C.K. polní maršál Josef Václav Antonín František Karel hrabě Radecký z Radče.
    (cituji Podle vídeňské gastronomické tradice si Josef Radecký již v mládí oblíbil milánskou specialitu cotoletta alla milanese, telecí řízek, smažený ve směsi strouhanky a sýra. Jeho osobní kuchař tuto pochoutku přivezl do Vídně, vynechal strouhaný sýr a vznikl klasický vídeňský řízek v trojobalu. Radecký byl proslulý gourmet a zadlužil se díky svým proslulým hostinám, které pořádal až do pozdního věku. Radeckého pochoutku brzy převzal jeho obdivovatel, mladý císař František Josef I. - https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_V%C3%A1clav_Radeck%C3%BD_z_Rad%C4%8De)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vědí, vědí, dokonce i to, že pravý je z telecího. Takže správně česky jsme měli obalovaný krutí plátek masa v trojobalu :)

      Vymazat
  2. Mně se hlavně líbí, že v rodině si připomínáte takové výročí, myslím, že to není časté. V rádiu byla noční linka také s tímto tématem a lidé tam volali. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem kdysi i historii vystudovala a myslím, že jedna z věcí, na kterou jsem uhnala manžela, bylo i to, že jsem věděla, kdy byla založená Sparta Praha a co znamená AC. Doma své fotbalisty " buzeruju" různými hist. událostmi bězně a poučuju 😊

      Vymazat
    2. A kdy byla založena Čechie Karlín, to víš taky?

      Vymazat
  3. Čechie je jeden z nejstarších klubů, myslím, že stihla vzniknout jestě v 19 st. Ale víš, který byl úplně první fotbalový klub v Čechach?😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by měl být FK Loučeň. Zámecké mužstvo Thurn-Taxise. A dokonce i s legionáři.

      Vymazat
    2. A vyhráváš 100bodů!!!👍😊

      Vymazat
  4. ...a hrajes aj sama fotbal? Kto chce poznat svoju historiu, ten ju nemusi prezit znovu, oder?

    OdpovědětVymazat
  5. Kopnout do míče umím, ale když jsem jako malá chtèla hrát fotbal, otec pravil, ze fotbal hrajou jen lesby a šoupnul mě na tenis s tím, že jako holka se mám hlavně učit,tak mám doma alespoň fotbalisty.😉

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že to byl Mark Twain, který prohlásil: "Ze všech živočichů jen člověk se umí smát, i když k tomu má nejméně důvodů."
    A připomínky konce války jsou bohužel vždy příležitostí pro nejrůznější vykladače dějin, kteří se nám snaží namluvit, co si máme myslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A o některých záležitostech (když už jsme u toho konce II. svět. války) se raději moc nediskutuje - např. téma Vlasovci či Banderovci.

      Vymazat
    2. Nejhorší jsou zvěrstva spáchaná na civilním obyvatelstvu po kapitulaci, to se teprve ukázala zrůdnost lidské povahy.

      Vymazat
  7. Opakování je matka moudrosti, dobře děláš :-))
    PS : poznámka kolemjdoucích je fakt "perla", bohužel v poslední době takových "mouder" není zrovna málo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak od včerejška je tento typ člověka konečně uspokojen :)

      Vymazat
  8. Tak nevím jestli 8. nebo 9., ale asi ani 14. května, protože u nás šeříky ještě nevykvetly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako bys mi včera četl myšlenky, šla jsem po zahradě a říkala si, že letos je vše opožděné, že je 14. a šeříky, alespoň ty naše, ještě nerozkvetly:)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky