„Výjimečná doba?!“

  Tak na tohle slovní spojení začínám být alegrická hlavně ve spojení s tím, jak my lidé, občané si úžasně pomáháme a chováme se k sobě naprosto příkladně. Neskutečná masírka, směšná, komická, nepravdivá, manipulativní a co je nejhorší,  snadno uvěřitelná. Opak je čistou pravdou.

Doba sice rozhodně není běžná, ale na druhou stranu, nás vytrhla z našeho pohodlného proplouvání životem a dala nám šanci zamyslet se nad způsobem našeho bytí. Šanci, kterou mnoho lidí odvrhlo mávnutím ruky. Proto s naprostou jistotou konstatuji:  doba se možná mění, ale trestuhodné neomalené chování lidí je stejné, ne-li horší, a to především k přírodě.

Pár příkladů:

 Mezi vesnicemi je les, za lesem bývalá pískovna, která léta slouží ke koupání. Před lesem jedna z obcí provozuje parkoviště. Jeden by řekl, příležitost k odpočinku. Tak to určitě!  Letní měsíce jsou pro les přímo likvidační, protože je přece jedno, že ze zákona nemá v lese s autem či jiným vozidlem (pokud nemá výjimku) nikdo co dělat. Les je plný aut a plný odpadků…nikomu to asi nevadí… a nebo vadí, ale něco s tím udělat, pokud nejste vlastníkem… a protože marný mnohaletý boj  je bez konce, rezignujete a raději, jako já, v létě tato místa nenavštěvujete.  Letos je to prý snad ještě větší hrůza, přibylo totiž kempování a rozdělávání ohně. Když upozorníte přítomné, zda vědí, že se v lese nestanuje ani nerozdělává oheň, buďte hlavně připraveni na agresi ze strany těchto arogantních elementárních hovad. Proto radím být vyzbrojen pepřákem, ostrým psem a jinými legálně použitelnými prostředky.

Př.2

Za lesem jsou pole, soukromá obdělávána. To našim láskoapravdovítězným občanům nevadí, koneckonců soudruzi za zabrání a využívání soukromého majetku nebyli nikdy potrestáni, tak proč by  na sklizených polích nemohli občané parkovat a odhazovat odpadky. No a co, tak porušujeme zákon a ty se hospodáři koukej uklidnit, stejně je to jenom pole.

Př.3

Hledáte ledničku, sedací soupravu nebo pneumatiky? Jestli si myslíte, že tohle už v našich škarpách nenajdete, že lidé šetří přírodu, a vše vozí do sběrných dvorů. Tak to je tato“výjimečná doba nenaučila.

Př.4

„Jak to že jste mi nedala odměnu.“

„ Protože jste nedodal práci v termínu.“

„ Ale teď je taková výjimečná doba, máte být ohleduplná, jako jsme my.“

„ Kdo my?“

„ No my všichni!“

„ Aha, tak ještě jednou, práci jste neodevzdal, termín nedodržel, Navíc dle mého, v této, jak vy říkáte, výjimečné době, by měli být všichni zodpovědnější.“

„Budu si na vás stěžovat!“

„ To můžete, je to vaše právo, a na co si vlastně budete stěžovat? Že máte všechny podmínky k práci a přesto nepracujete?“

A tak bych mohla pokračovat dál, ale nechci, je krásný den, nenechám si ho kazit těmi, co nechápou, že krása bytí je v tom krásu tvořit a opečovávat.

Př.5

Chtěla jsem nějakou aktuální fotku o stavu přírody, stačilo vyjít před dům, pár metrů k cestě. No je vidět, že je opět čas udělat akci „sběr cizích odpadků, jestli je nechceš potkávat každý den.

                      

Komentáře

  1. Doba je asi fakt výjimečná - zdá se, že si ti zduplikovaly příklady (tedy, já je vidím 2x - možná je to z horka).
    Jináč - k těm odpadkům: Za dob socialismu jeden redaktor "Večerní prahy", nemaje o čem psát, převrhl popelnici, vyfotil to a vymetl to pod titulkem "Vandalové na Jižním Městě".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zduplikované příklady se ti nezdají, někde asi "soudruzi z NDR udělali chybu.
      ....Dneska by ji ani nemusel převracet :(

      Vymazat
    2. Chyba by měla být odstraněna:)

      Vymazat
    3. už je to v cajku čili O.K.

      Vymazat
  2. Lidská zloba bohužel nikdy nezmizí... Ty odpadky mě pěkně štvou, pravidelně chodím s pytlem a rukavicemi do lesa, bohužel je to nekonečný boj :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej,a ještě na mě koukaj jako na exota. Nechápu jednu věc: do dětí se ochrana přírody hustí od mala, tak kde se to zlomí

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky