Legendy?



Význam slova: legenda = literární útvar vyprávějící o životě a skutcích světců; vysvětlující text na obrazech, mincích, pečetích; rozšiřovaná nepravdivá zpráva, výmysl( toliko langsoft)
Přijde mi celkem komické, jak se v dnešním konzumním způsobu života, který je ve své podstatě plochý a tupý mění významy slov, která se ještě před deseti, patnácti lety používala opravdu jen tehdy, když daný čin, skutečnost či jedinec ovlivnili, nebo dokonce změnili náš život jako společnosti k našemu prospěchu.
Konzumnímu způsobu života propadne z různé procentuální části každý, ale je jen na nás, zda nám procenta stoupají, klesají, kolísají, anebo se držíme v námi přijatelné míře.
A jak celý tento výklad souvisí s článkem? Protože čím více propadáte plochosti svého žití, tím méně víte, že k poměrně bezvýznamným okolnostem, skutečnostem a osobám přisuzujme slova jako exklusivní, jedinečný, luxusní, ohromující, absolutní, legenda atd.
Právě slovo legenda může být typickým příkladem. Změny v jeho významovém obsahu jsou „zajímavé“ a jeho dnešní používání v některých situacích úsměvné ne-li přímo směšné.
 Žijící legenda obrat, který v svém prvním použití měl pravděpodobně správné použití, navíc tím byl projevem i zasloužený obdiv. Bohužel, se ale tento obrat začal používat častěji a najednou zjistíte, že žijící legendou je skoro každý, kdo je známější a jak se říká, má nastartovanou kariéru. Zjistíte,že  v zábavním a sportovním světě z vás média udělají legendu daleko  a rychleji častěji než  by měla udělat z lidí, kteří, jak už jsem podotkla, dokázali něco, bez čeho by byl náš život nedokonalejší. Abych nemluvila jen v rovině náznaků, mám na mysli např. vědce, vynálezce, víceméně „průzkumníky všeho druhu za účelem zlepšení kvality našeho žití“. Ale kvality, která i nás nutí se zamýšlet nad činorodým způsobem našeho života, která v nás bude vyvolávat nechuť přežívat v konzumním bahně.
Takoví lidé mají být pro nás legendami, takoví, jejichž život a činy nás v tom dobrém posunou vpřed i ve vztahu k naší jedinečné modré planetě.
Ale zeptejte se na ulici lidí různého věku, pohlaví, vzdělání, náboženské čí politické příslušnosti na legendy medicíny, historie, technických oborů atd. ?

Komentáře

Oblíbené příspěvky