Koláč s jablky (v hlavní roli jablka1)
Jablka všeobecně patří k mým oblíbeným pochutinám,
nepohrdnu jimi v jakémkoliv stavu, i když pravda je, že asi nejčastější
konzumací je stav zasyrova.
Ani jsem se nezbavila svého dětského zvyku a když utrhnu
z jabloně jablko, nebo ho seberu pod stromem nenamáhám se dodržovat
„hygienická opatření“, jablko otřu o to, co mám na sobě a s chutí se zakousnu.
Tohle je náš letitý recept, a protože jeho písemná podoba se
už dávno v nenávratnu, každé těsto vypadá trochu jinak. Koneckonců stejně
na tom nezáleží. Ingredience jsou chutné, nikdy se nestalo, že by něco zbylo.
Tak tedy co potřebujeme: půl hrnku polohrubé mouky, jedno
vejce, cukr se musí „vychytat“ podle toho, kdo jak má rád sladké, zrovna tak
mléko přiměřeně, půl sáčku kypřícího prášku do pečiva.
Dále všechno smíchat a nalít do formy. Prostředek posypat
nastrouhanými jablky, můžou se přidat i rozinky a na
jemno nasekané ořechy. Na
to vše ještě drobenka, která se připraví z hrubé mouky, cukru a másla. Mne
se tak dlouho, až se začne drolit.
Výsledek by většinou měl vystydnout, ale vůně je tak skvělá,
část koláče mizí už za tepla.
Komentáře
Okomentovat