Představte si, představte si, co jsem měla k obědu.......

 „Dáme si štiku!“ pravil manžel, „mám na ni chuť!“

Proč ne, v rámci šetření finančních prostředků jsem pro.“

„My ale štiku nejíme! Co budeme jíst my?!“ ozval se mladší ze synků.

„Neboj, mám to už v hlavě, ke štice budou brambory v troubě, pro které mi můžeš už teď  dojít do sklepa a bratr ať dojde na zahradu pro jednoho leďáka na salát. Dnes se jí z vlastních zdrojů.“

„Takže maso nebude?!“ vyděšeně vytřeští oči starší.

„Bude…. štika v těstíčku s bylinkami, pečené brambory posypané petrželí a salát, co více si přát…. Zdravé, chutné, většinou ingredience z vlastních zdrojů...“

„Ach jo, tak dobře, ale zítra by mohla by mohla být nějaká flákota“ otráveně souhlasí starší a jde pro leďáka. 

Štiku jako i další dravce miluju. Tentokrát jsem se rozhodla pro smažené podkovy v těstíčku. Příprava je snadná. Podkovy pocitronuji, posolím, dám do pekáčku, posypu petrželí a nechám přes noc v lednici. Druhý den dokončím dílo. Do mikrotenu nasypu hladkou mouku, strouhanku, koření na ryby čerstvé bylinky: rozmarýn, estragon, santolinu, petrželku, promíchám a do sáčku dám podkovy, promíchám a poté jen smažím na rozpáleném oleji. Aby vynikla chuť štiky, jako přílohu volím brambory jakkoli a jednoduchý salát. Tentokrát byly pečené brambory  a jednoduchý ledový salát.



 

Z dvaceti podkov zbyly k večeři čtyři. Naštěstí večer byli synci u svých kočiček, tak zbyla malá porce pro muže a ještě menší pro mě. A pak že nemají rádi štiku.

Komentáře

  1. Štika je dobrá i na másle a na kmíně.
    Já rád všechny ryby. Sladkovodní i mořské.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, ta byla minule a musím říci, že ta musí chutnat každému, nepřekonatelná klasika, v těstíčku už nemusí být pro každého chuťově vyvážená.

      Vymazat
    2. S milostivou chceme ještě ochutnat mečouna, prý je to delikatesa.

      Vymazat
  2. Nejlepší štika je hejk - trojúhelníkovitá štika mořská. Hrozně se mi líbí, že má všechny kosti zabudované v páteři, a ne volně ložené po okolí, jako spousta jiných ryb. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hejk je delikatesa, ale štika vlastnoručně ulovená je vlastnoručně ulovená....:)

      Vymazat
  3. Tak ani nevím, jestli jsem někdy jedla štiku, ale zřejmě ne. Ryby mám docela ráda, v týdnu byl k obědu pstruh a toho můžu. Hezký víkend 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás hrozí, že bude štika místo kapra na vánočním stole. Kapr se odmítá chytit :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky