Představte si, představte si, co jsem měla k obědu.......
„Dáme si štiku!“ pravil manžel, „mám na ni chuť!“
„Proč ne, v rámci šetření finančních prostředků jsem
pro.“
„My ale štiku nejíme! Co budeme jíst my?!“ ozval se
mladší ze synků.
„Neboj, mám to už v hlavě, ke štice budou brambory v
troubě, pro které mi můžeš už teď dojít do sklepa a bratr ať dojde na zahradu pro
jednoho leďáka na salát. Dnes se jí z vlastních zdrojů.“
„Takže maso nebude?!“ vyděšeně vytřeští oči starší.
„Bude…. štika v těstíčku s bylinkami, pečené brambory posypané petrželí a salát, co více si přát…. Zdravé, chutné, většinou
ingredience z vlastních zdrojů...“
„Ach jo, tak dobře, ale zítra by mohla by mohla být
nějaká flákota“ otráveně souhlasí starší a jde pro leďáka.
Štiku jako i další dravce miluju. Tentokrát jsem se rozhodla
pro smažené podkovy v těstíčku. Příprava je snadná. Podkovy pocitronuji, posolím,
dám do pekáčku, posypu petrželí a nechám přes noc v lednici. Druhý den
dokončím dílo. Do mikrotenu nasypu hladkou mouku, strouhanku, koření na ryby
čerstvé bylinky: rozmarýn, estragon, santolinu, petrželku, promíchám a do sáčku
dám podkovy, promíchám a poté jen smažím na rozpáleném oleji. Aby vynikla chuť
štiky, jako přílohu volím brambory jakkoli a jednoduchý salát. Tentokrát byly pečené
brambory a jednoduchý ledový salát.
Štika je dobrá i na másle a na kmíně.
OdpovědětVymazatJá rád všechny ryby. Sladkovodní i mořské.
To máš pravdu, ta byla minule a musím říci, že ta musí chutnat každému, nepřekonatelná klasika, v těstíčku už nemusí být pro každého chuťově vyvážená.
VymazatS milostivou chceme ještě ochutnat mečouna, prý je to delikatesa.
VymazatHmm,to je inspirace:)
VymazatNejlepší štika je hejk - trojúhelníkovitá štika mořská. Hrozně se mi líbí, že má všechny kosti zabudované v páteři, a ne volně ložené po okolí, jako spousta jiných ryb. :-)
OdpovědětVymazatHejk je delikatesa, ale štika vlastnoručně ulovená je vlastnoručně ulovená....:)
VymazatTak ani nevím, jestli jsem někdy jedla štiku, ale zřejmě ne. Ryby mám docela ráda, v týdnu byl k obědu pstruh a toho můžu. Hezký víkend 😀
OdpovědětVymazatU nás hrozí, že bude štika místo kapra na vánočním stole. Kapr se odmítá chytit :)
Vymazat