Východní vítr je vždy ….na nic



 
Východní vítr je vždy ….na nic

Celý týden sice krásně svítí slunce, ale tento mylný dojem zjistíme teprve tehdy, když vyjdeme ven.  Pět dnů odkládám běh, protože mě vždy odradí…. nepříjemně ledový východní vítr.


Dnes je však rozhodnuto… nasnídám se (lehce), obléknu se a vyjdu z domu. Okamžitě mě ovane nepříjemný ledový vítr z východu.

Pro mě je běh duševní očista, neboť jsem jen sama se sebou. V hlavě se rozbíhají myšlenky, které se často přemění v děj odehrávající se v mysli…. východní vítr… najednou si vzpomínám na knihu z edice archiv: Mráz přichází z Kremlu, trpce se pro sebe usměji. Tělo stereotypně běží, ale mysl se ponořuje do nadčasových literárních děl a jejich autorů.  Z nich vítězně vychází…Karel Čapek, jeho Válka s mloky nebo Bílá nemoc.  Před očima mi běží její filmové zpracování, především výkon Zdeňka Štěpánka v roli Maršála by si měli v dnešní době připomenout snad všichni.

Po 30 minutách běhu mi moje knihovna v hlavě nabízí další odkaz na současnou dobu a to, Pána prstenů od J.R.R. Tolkiena. Jedinečné dílo o boji proti zlu a o tom, jak je nezbytné, aby se všichni dobří spojili a jestliže chceme zvítězit, zapomněli na svou různost a odlišnost.

Chci připomenout, jak nadčasová a na zlo poukazující obě díla jsou, protože vznikla v době, kdy svět obcházela zrůda jménem nacismus v čele s Hitlerem a jeho pohůnky. Tehdy byla opravdu Evropa většinu buď měkká, nebo fašistická a svět jen čekal na výsledek. Kvůli počáteční slabosti, laxnosti, nezájmu, vyčkávání a alibismu, šest let poté umírali nevinní a někteří viníci nebyli nikdy potrestáni.

Snad se mocní a vlivní poučili. Protože bílá nemoc si nevybírala a nebude si vybírat ani dnes.

 


Komentáře

  1. Napadá mě: Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř - Severní vítr ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě napadlo též, ale fouká tady fakt z východu a možná ze severu by to bylo lepší....

      Vymazat
  2. Mne spíš napadá Čapkova "Matka".
    Děsím se - Bennett Izraelský nabádá Zelenského, aby přijal Putinovy podmínky; Macron se směje jako měsíček na hnoji a sbírá ve své zemi volební body; Německo se ruské ropy nevzdá; zelené zajímá jenom Green deal.
    Nato klidně nechá sovětský dron spadnout v Chorvatsku s tím, že to monitorovali...
    EU se prostě nechce nechat poučit s historie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proboha, jen to ne, každá válka je svinstvo, ale občanská je snad jeden z nejhorších obrazů lidstva... pravda je, že do určité míry se občanská válka ve Španělsku dá použít jako přirovnání...

      Vymazat
  3. Problem je, že jakmile se rozpoutá regulerni valka, už to nelze vzit zpet, jako by se nic nestalo...On si mozna myslel, ze to projde jako obsazeni Krymu... Teď jede na 🐯 tygru...a tudíž nemůže sesednout....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že tygr tryskem běží do nenávratna do pekel.

      Vymazat
  4. Mlynářův Mráz přichází z Kremlu, Mňačkovo Jak chutná moc a Orwellova díla 1984 a Farma zvířat by si měl každý přečíst, popis zákulisí totalitní moci a pokrytectví všech účastníků v jejím soukolí je tam dokonale vystižen a každého hned zbaví iluzí.
    Doufejme, že tento vítr se přežene a potom v rámci možností se za x let dostaneme tam, kde už jsme byli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také v to doufám, protože se vsichni budou určitě chtit vrátit, aby pomohli své vlasti.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky