Konec historie



  V pondělí jsem četla zajímavý článek s názvem Konec historie?. Protože je poměrně dlouhý, pokud Vás zaujmou úryvky, tak celý článek najdete v knize, kterou sestavil John S. Bowman s názvem Kronika dějin 20. století  na str. 274.
Udivující, náhlé a téměř úplné zhroucení komunismu, a to jak jeho politické, tak i motivační síly v letech 1989- 1991, vedlo nevyhnutelně v bití se v prsa nad „triumfem svobodného světa“, tak i ke zpytování svědomí, co to znamená do budoucna. V tomto smyslu byl velmi široce diskutován  v roce1989 článek jinak neznámého úředníka amerického ministerstva zahraničí Francise Fukuyamy………Podle názoru Fukuyamy, který byl v roce 1992 zpracován v knize pod názvem Konec historie a poslední člověk, věnovaly lidské bytosti většinu času v dějinách hledání ne příliš moudrého cíle, který je podřazen i nadřazen pojmům jako je konzervatismus nebo komunismus: získat moc nad druhými. Ale od konce americké a Velké francouzské revoluce byla uvolněna nová motivační síla: plné žití, svoboda, a snaha o štěstí v americkém pojetí a svoboda, rovnost a bratrství v pojetí francouzském, a toto síla se zhmotnila  v tom, co by mohlo být nazváno „liberálně demokratickými“ společenstvími………….
Po zhroucení komunistického světa „se skutečně zdálo, že stačí jen nějaké úklidové operace a svět by se mohl posadit kolem velikého stolu obsluhovaného liberální demokracií, připojit díkůvzdání a potom se pustit do bohaté hostiny. Řada kritiků poukázala na určité národy, které  buď nebyly pozvány ,anebo se rozhodly, že se této hostiny lásky nezúčastní.
Článek se dál zajímavě zabývá právě tím, že i v pokročilých liberálně demokraciích bylo ještě mnoho lidí, kteří silně pochybují o směru, kterými jsou jejich společnosti vedeny….
A tak se nabízí otázka, zda není liberálně demokratická idea v dnešní době až příliš zneužitelná? Nebylo by zapotřebí zákonů a pravidel, která i když z části naši svobodu omezí, vlastně ji svou podstatou posilují a chrání? Aby tak nedošlo k poslednímu zvonění toho, chce demokratická společnost dosáhnout.


Komentáře

Oblíbené příspěvky