Přejeme si vždy změnu?


10.11.2018

Milá Paměti,
dnes je předvečer 100. výročí ukončení 1. světové války a já bych Ti chtěla připomenout osudy  dvou našich příbuzných, kteří na rozdíl od jiných válku sice přežili, ale která změnila jejich životy  od základu.
Je pravda, že slova „změna je život“ většina z nás použije tehdy, pokud chce svým rozhodnutím změnit své postoje např. v  pracovním či osobním životě a doufá, že tyto změny z něho, nebo z ní učiní spokojenějšího člověka.
Ale co změny, které fatálně ovlivní náš život? Změny, o které nestojíme.
Co tím myslím?
Odpověď je velmi jednoduchá. Zítra vypuknou na mnoha místech velkolepé oslavy. To vše je v pořádku. Lidé by neměli zapomínat. A především kdo by neměl zapomenout, je rodina. Neměla by zapomenout na své předky účastnící se  této děsivé války. Možná objeví někoho, kdo si tímto peklem na jakékoli frontě 1. světové války prošel. Stačí si jen všimnout mnoha pomníků, abychom si uvědomili, kolik mužů se domů nikdy nevrátilo…
Změna je život?! O  některé změny během války stál asi málokdo.
 Například mou praprababičku válka donutila ke změně,  kterou si rozhodně nepřála. Manžel byl odveden na frontu a jí zbyl „na krku“ celý statek, statek, který úspěšně vedla i po válce, kdy se jí muž sice vrátil, ale zážitky z italské fronty z něho udělaly trosku jak fyzicky tak i duševně.
Pochybuji, že se chtěla rozhodnout k tomu, k čemu ji nutili příbuzní, a to aby muže „šoupla do blázince“ a statek přepsala na švagra.
Ani jiný z mých příbuzných o životní změnu, kdy musel opustit ženu, čtyři děti a firmu nestál. 26. 7. 1914 se vracel z pracovní cesty z Berlína a jásající dav v něm vzbuzoval hrůzu.  Dle mobilizační vyhlášky měl hned narukovat. Válku prožil střídavě na haličské nebo italské frontě, kde byl zajat.
Naštěstí válku přežil a  jako legionář se  v prosinci 1914 mohl vrátit k rodině.
 Na strýce i praprababičku vzpomínám, jsou pro mě inspirací, jak si poradit s životní změnou, kterou mi mohou připravit okolnosti a která rozhodně nemusí být příjemná.
Přiznám se, že  skrytě doufám v to, aby si o svých změnách znamenajících život mohla rozhodovat sama.
S pozdravem.
Cihelna

Komentáře

Oblíbené příspěvky