Lehce i nelehce letní jídelníček- ohléhnutí za létem


Jedno z nejrozumnějších rozhodnutí, které můj manžel kdy udělal, bylo to, že správně usoudil, že v druhé polovině naší garáže bude lepší vybudovat „zašívárnu“, protože kdo by chtěl trávit teplé počasí v domě.
 A tak jako někteří jezdí na chatu či letní byt, my se každoročně k nesmírné radosti našich psů stěhujeme do „chorvacka“. Ne do skutečného. Jedná se totiž takový výmysl mé matky, protože cesta mezi domem, zahradou a garáží je vysypaná kamínkem a v Chorvatsku jsou přeci oblázkové pláže. (Je to dáma v letech, a proto se s ní o této nesmyslnosti, které se vysměje, už nehádáme.) I psi se okamžitě stěhují do „chorvacka“, každý z nich má své oblíbené místo,  pod stolem, u ledničky a nejlépe pod pracovní deskou, z míst odkud je na všechno vidět. A pes, ten přehled musí mít, a to především, co bude k jídlu.

Když jste doma na zahradě, máte co dělat a je hezky, připravujete si jídla od namazaného chleba až po ty trochu více „komplikejtyt“. V danou chvíli zrovna záleží na vaší chuti.  Pro mě dobře uvařené a hlavně snědené jídlo vyplavuje hormony nejen radosti, ale i nápadů. Napadlo mě tedy, proč si   nezaznamenat, jaký byl v srpnu  lehce i nelehce letní  jídelníček po 14 dní.

Začneme "dietně". Pečený králík na česneku a na cibuli se zelím, špenátem a bramborovým knedlíkem, do kterých jsem ještě vrazila bylinky. Jako desert hrnková buchta s mirabelkami (načesal se muž, když mu "tak hodně " braly ryby. Jídlo, kdy si pochutnají lidé i psi.

  Sníst se musí všechno, proto další den, knedlíky s "vajčkem". Také zmizely :)

Manžel dostal flákotu masa jako prezent. Jeho přání: Ugrilovat, bitte. Proč ne. :) 

A opět další den je den "dojížďák", tentokrát hermelín podle Evy.

 

I následující dny byly tak trochu odlehčené, chléb se strouhaným sýrem a bylinami, druhý den obdoba s mozzarelou a toustem.

Králičí játra a rýží a "leďákem"( játra i salát z domácích zdrojů).  Dančí (Ať žije výměnný obchhod! Vyměnila jsem ho za tři kila majoránky, no nevyměňte to :D)

Nejdřív jsem chtěla udělat guláš, ale ve finále jsem tam šoupla i kuruřici a dobré to bylo... z části jsem udělala dančí řízky, no nebylo to špatné, ale gulášek je gulášek.

Na životě je skvělé, že je pořád co ochutnávat. Nikdy jsem neochutnala uzeného sumce. Když ho manžel ulovil, máme naštěstí známého rybáře Pepu a ten se postaral...

 Uzený sumec je prý delikatesa, ale asi jsem zpovykaná venkovanka.Za mě....jsem ráda, že jsem ochutnala, ale příště ať si ho Pepa nechá.

Zato...štika... štika na bylinkách s rajčaty....jako příloha pečené brambory, salátek a tousty... a obyč omáčka... tu miluju!!!



 To co málo zbyde....studený salát se zbytkem štiky... Ten taky miluju!!!


A zase tu máme den "dojížďák", tentokrát  hra: ukaž jakou pomazánku"uklohníš" z toho, co najdeš v ledničce  :)

 

No  vida... sice ne v lednici, ale v mrazáku je kuřecí!!! Nudličky v těstíčku, kaše a byliny, proč ne! Ale, ale... za oknem je poklad, málem jsem zapomněla, domácí nakládaný hermelím.


 A blížíme se do finále! Lassaně  bych mohla dělat na všechny plechy, a podávat je na stůl místo talířů. Jídlo, o které se nikdo nedělí!


A "vrzanec", čili bramborák. I tady se stojí v řadě a je na příděly....

Tak... a o co se nechci dělit  já, je moje "čekopica". To raději udělám dva plechy.

      Hmm, chtělo by to zase něco jednoduššího, co takhle jen sýr, uzeniny uzrálé na správném vzduchu a gurky.

A takhle tedy žijem v "chorvacku", tedy v garáži...a nikomu, lidem ani psům nic nechybí.... a tak to má  "byť". :)



Komentáře

  1. Knedlíky s vejci! Škoda, že již z hospod vymizely.
    Já mám rád v létě i ovocné knedlíky z tvarohového těsta (jahody, meruňky).
    Na podzim švestkové z těsta bramborového.

    OdpovědětVymazat
  2. To tedy bylo letní posvícení 🙈,ale u nás to bylo obdobné. A pak ty kila jdou strmě vzhůru.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky