Kančí kýta
Miluji výměnné obchody, takové to kšeftování… A tak se mi naskytlo vyměnit za byliny kilo kančí kýty a dančího. Pro milovníky zvěřiny to znamená vyplavení endorfínů…
Pro některé, např. mnohé z mých kolegyň, je vaření ztráta času, pro mě kreativní realizace vedoucí k naprosté duševní rovnováze mezi první a druhou signální soustavou.
Pomatení racionálního myšlení většinou začíná již pohledem na maso. Jsem schopna přemýšlet o receptu i několik dní, protože „prostě musí přijít ta pravá chuť“.
A tak v sobotu ráno běžím, místo mozku, kilo kančího!
Na pátém kilometru konečně…KONEČNĚ se múza probudila, frajerka, a přišlo to…maso naprosto přirozeně, jako za „stara“…. na špeku a pořádně prošpikovat, s cibulí a česnekem, posolit a popepřit…a… a se zelím, zadělávaným a knedlíkem…karlovarským, ale s bylinkami…. A pivkem!Maso odblaníme a prošpikujeme, posolíme popepříme, přidáme 5 kuliček nového koření, zbytkem špeku pokladedme dno pekáče.
Maso rychle osmahneme na sádle a na chvíli odložíme, než si ve výpeku osmahneme cibuli a česnek. Na špek ( slaninu) položíme maso a přidáme cibuli s česnekem, mužeme přidat i sádlo. Přikryjeme alobalem a pečeme "skoro" do měkka, tak dlouho, jak to vyžaduje situace, mezi tím samozřejmě podlíváme.
Na finále sundáme alobal a pečeme do té doby, než se maso při ochutnávání "nerozsypává na jazyku".
Tak teď ses mi trefila do noty. Od syna jsem dostala několik balíčků kančího a dančího masa, tak jsem hledala, jak je nejlépe použít. Kanec byl téměř totožný s tvým receptem, na česneku se špekem, jenom knedlík byl bramborový. Byla to fakt dobrota, pá 😂😉
OdpovědětVymazatDančí mám ještě v mrazáku, chtěla bych ho udělat jinak než jako guláš, ale chlapci zatím odpovídají jednohlasně : ,,Jako guláš!" Tak nevím, jestli nevyměknu :)
OdpovědětVymazatKulinářská Múza budiž pochválena.
OdpovědětVymazatÚplně jako u nás doma, mnohdy milostivá zahlásí: "Když ona se na mne ta flákota tak smála..."
Já šel v pátek kolem zelináře a neodolal jsem chřestu, takže jsem se stavil ještě u řezníka pro anglickou slaninu.
Křehoučký chřest miluje sestra, též se slaninkou a posypaný parmezánem.
OdpovědětVymazatJá dávám přednost holandské omáčce...
VymazatJsi labužník, mým chlapcům též chutná. :)
VymazatUrčitě recept vyzkoušíme...
OdpovědětVymazatOpravdu stojí zato :)
VymazatTo by si člověk opravdu pošmák. Zvláště mužské pokolení. 😋
OdpovědětVymazatJe to tak, nemusím mít obavu, že by zbylo😊
Vymazat