Když vám zbyde květák….
Když vám zbyde květák, tak co s tím…. Je to vaše neoblíbená zelenina, kterou zbytek rodiny miluje.
Jak tedy mohl zbýt? Úplně jednoduše, manžel najde houby a projeví přání, že když jsou mladí pryč, zda by mohla být bramboračka s houbami (bramboračku jíme všichni, houby jen muž). Proč ne? Obejdu zahradu, dojdu na pole plné pozdní zeleniny (dohoda s nájemcem zní, že za účelem nakrmení chlapců a nevěsty, si mohu vzít, co chci).
V neděli odpoledne začíná nájezd, chlapci se vracejí ze
zápasů. Sice jsou pozvání k babičce na jídlo, ale to jim nebrání zeptat se
jejich „zlaté matky“, tj. mě, jestli má něco k jídlu.
Ten výraz mých všežravců bych vám přála vidět.
„Krémovou květákovou polévku, kocouři.“
„Jé tu miluju,“ ozve se nevěsta, „jé ty ji máš i
s houstičkou!“
„Hm, s houstičkou ne, ale s toustičko“
„To nevadí.“ Nevěsta zamíří k polévce naleje si,
dá do ní opečený toust a zašveholí na Mladšího: „je skvělá musíte si dát
taky.“
Nevěsta je moje zlatíčko, je naprosto stejná jako já,
pochopila jako chytrá emancipovaná žena podstatu mužů a hlavně se nežínýruje,
pokud jde o jídlo, které má ráda.
Chlapci (tj. synci+ muž) si berou polévku, a ač je bez masa,
konstatují, že to nečekali (tzn. je výborná).
Musím si zapamatovat, jak jsem to uklohnila. Prý ji mohu klidně vařit.
(Ach jo, další jídlo, které je prý výborné a mi nechutná ☹)
Tak jak na to.
Přečtete si několik
receptů, podíváte se do lednice, jak jsem již podotkla, projde se se přírodou,
vyloučíte ingredience, které nemáte nebo vám nechutnají a začnete. I potom si
musíte poradit s několika věcmi, uvedenými v závorkách.
Takže: jak seženete ingredience už víte. Jo, a máte vejce od
paní, která k vám chodí na práci.
Orestujete na oleji cibulku, přidáte na plátky brambory,
nasekané růžičky květáku. V hrnci jsem udělala jíšku (je podle mě, ne
podle receptu), a postupně zalévám plnotučným mlékem (nemám smetanu), je to
něco jako bešamel?? Přidám orestovanou zeleninu, rozšlehané vejce a podle
hustoty přidávám vodu (nemám vývar), a vařím do změknutí. Potom šťouchadlem
(sestra mi ještě nevrátila ponorný mixer, opět jsem zapomněla na pravidlo, co
nechceš pujč), vyšlehám brambory a květák. Možná je to lepší pro ty, kdo ocení
malé kousky zeleniny. Dosolím, dopepřím, strouhnu trochu muškátového oříšku
(nemám muškátový květ), přidám čerstvou nasekanou petržel, libeček a majoránku.
Ještě mi zbyla kapusta, ale tu raději přepasíruju přes maso 😊
Dobrý nápad květáková krémová polévka, to bych mohla zkusit. U nás ale s tím rozdílem, že ji budu jíst sama, manžel nejraději obalovaný květák nebo v bramboračce, jinak ho moc nemusí. Kapustu přepasírovanou přes maso jsme neměli už dlouho, díky za připomenutí, zdravím 😄😊
OdpovědětVymazatJá mám nejraději květák syrový.
OdpovědětVymazatMnohdy se pak moje milostivá, když z něj něco chce uvařit, diví, kam se poděl...
A k tomu půjčování - kamarád z gymplu měl v knihovně cedulku:
"Knihy zásadně nepůjčuji, protože vím, jak jsem je získal."