Rok brambory po x té
Konečně…. konečně
vyrostly do rozměrů, kdy mohou skončit na talíři. I pro mě jako masožravce je totiž konzumace
nových brambor přímo božská mana.
Rituál začíná.
Nedříve špinavá práce: od nakopání brambor po částečné očištění od šlupky buď proudem vody, nebo i oškrábáním. To úplně nesnáším, a protože jsem pohodlná dojít si pro rukavice, vypadají moje prsty jako prsty šedesátkového kuřáka.
Čistá práce přichází až s vařením posolených a
pokmínovaných brambor nad párou. Než se uvaří udělám dvě věci podle receptu co dům dá nebo co najdeš v lednici. Týká se to salátu a pomazánky.
V lednici se můj zrak upřel na žervé. Tak s nimi šup
do mísy, přidat mléko, cibulku, nakrájenou cibulovou nať a posolit. A salát?
Také nic překombinovaného. Rajčata, balkán, cibulky, petrželka, bazalka, trochu
balzamika a promíchat.
K pití? Bylo by dobré pivo, ale v tom vedru? Dáme vodu,
s mátou a citrónem.
Hotovo.Moje přerostlé harpyje se slétají do letní kuchyně, a to není ani se nediví, že není maso.
Předpokládám, že pokud si rychle nenaberu, nenajím se.
Nové erteple jsou eňo-ňůňo.
OdpovědětVymazatObzvlášť v roce brambory.
V Praze se už ochladilo, takže by bodlo i to pivko.
I tady v Polabí je "dejchatelno",takže dnes s nastrouhaným sýrem a pivkem😊
VymazatNové brambory vykopané na vlastním poli chutnají nejlépe, to znám. Stále tvrdím, že brambory jsou tím nejlepším, co k nám přišlo z Ameriky. ☺
OdpovědětVymazatJá bych vzala na milost ještě rajčata😊
VymazatA žvejkačky!
VymazatBrambory, brambůrky, hranolky, americké brambory, bramborové knedlíky, ..., těch podob a všechny chutné. Mám je jako přílohu nejradši.
OdpovědětVymazatJá též, a když je někdo oškrábe a připraví místo mě, chtnají mi jěště víc😉
OdpovědětVymazatMám ráda brambory na různý způsob. Poslední dobou upřednostňuji šťouchané s lahůdkovou cibulkou.
OdpovědětVymazatNěkdy si připomenu pochoutku z mládí - brambory se smaženou cibulkou a kysané mléko.
Souhlasím, šťouchané brambory s pažitkou nebo cibulkou, to se jí i očima😊
VymazatŽenina babička dělala pekla bramborové placky na plotýnce kamen "na sucho", jen se to omastilo a jedlo jen tak, nebo na sladko s povidlím.
VymazatMám taky brambory moc ráda. V horku jsem začala pít Birell grep&pomelo. Taky dobrá sladká prasárna, inu tloustnu do plavek. :)
OdpovědětVymazatPlavky jsem přestala řešit, zatím to na dvojdílné jde, ale pivo jsem teď drsně omezila😉
VymazatNo to je brzo ..Ale holt vlastní produkce chutná nejlip
OdpovědětVymazatBývá i dřiv, ale díky za to
VymazatTvoje úprava brambor vypadá velmi luxusně :) My brambory sice kupujeme, ale od místních zemědělců z políček. S těmi z obchodu se nedají vůbec srovnat :)
OdpovědětVymazatNové brambory s čímkoliv jsou mňamka, navíc obsahují více vody méně cukru a škrobu, takže se najíš a při tom netloustneš :)
VymazatZrovna jsem ve svém novém článku vyjevil jeden starý recept na úpravu brambor. Ať žijí staré kuchařky.
VymazatBrambory a la duchesse, mohla bych vyzkoušet😊
VymazatDůležité je zachovat tvar.
Vymazat